بررسی چرایی کمرمقی بازارسرمایه
محمدحسین حقیقی، کارشناس بازارسرمایه در گفتوگو با بیداربورس خاطرنشان کرد: در هفته گذشته برخی عوامل از جمله ریزش نرخ دلار به واسطه اخبار منتشر شده در خصوص آزادسازی بخشی از منابع بلوکه شده در کره جنوبی و همچنین اخبار پیرامون بازار سرمایه از جمله صحبتهای مربوط به خودروسازان موجب شد تا از همان ابتدای هفته معاملاتی کمرمق و کمحجم را شاهد باشیم و در نتیجه موارد ذکر شده روز چهارشنبه کمترین ارزش معاملات خرد از بهمن ۱۴۰۱ به ثبت رسید.
او با بیان اینکه امروز نیز در بازارسرمایه شاهد روندی مانند هفته گذشته اما با قدرتی نسبتاً بیشتر بودیم، گفت: شاخصهای بورس از ابتدای معاملات امروز روندی نزولی داشتند؛ ابهامات و تصمیمات غیرکارشناسی نتیجهای جز این رفتار ندارد و به عبارتی سهامداران و سرمایهگذاران نسبت به درآمد و حاشیه سود شرکتها مطمئن نبوده و این ترس مانع از ورود نقدینگی تازه نفس به بازار میشود.
به عقیده وی اخبار ضدونقیض و تایید و تکذیبهای مکرر پیرامون صنایع مختلف، موجب شکلگیری فضای بی اعتمادی در بازار سرمایه شده و به دنبال این مهم دستهای از سهامدران که تعدادشان کم نیست، با کوچکترین خبر و شایعهای برای فروش دست به ماشه میشوند و حتی شاهد این موضوع هستیم که در سهمهایی با گزارشات امیدوارکننده و مطلوب این شدت فروش رخ میدهد.
قدرت زیاد اخبار و ابهامات منفی در بورس
حقیقی در ادامه عنوان کرد: آنچه که مشخص بوده آن است که قدرت اخبار و ابهامات منفی در جهت گیری شاخص، از قدرت خبرهای مثبت به مراتب بیشتر و البته پایدارتر است.
به گفته این کارشناس بازارسرمایه، پس از ایرادات مجلس به مصوبه نرخ خوراک و درخواست تغییر در آن سوی مجلس، خبرها حاکی از آن است که قوه قضاییه به ماجرای عوارض سنگین دولت روی کالاهای صادراتی ورود کرده و در صدد توقف آن برآمده است.
وی معتقد است که چنین تصمیمات و خبرهایی اگر به طور جدی پیگیری شوند و جامه عمل به خود بپوشند، میتوانند سایه ابهامات و ترسهای ایجاد شده را از سر بازار سرمایه کم کنند.
دلار سقفشکنی نخواهد کرد
او با اشاره به اخبار منتشر شده از سوی دولت در خصوص توافق بر سر تبادل زندانیها، آزادسازی پولهای بلوکه شده در کره و بهتر شدن اوضاع تامین ارز توسط دولت به سبب افزایش درآمدهای نفتی، گفت: احتمالاً بازه نوسانی دلار رو به محدود شدن خواهد رفت و دست کم فعلاً از آن سقف شکنیهای اسفند سال ۱۴۰۱ خبری نخواهد بود و دلار رشد منطقیتری نسبت به گذشته را تجربه خواهد کرد.
حقیقی با بیان اینکه تکنیکالیستها بر این باورند که شاخصکل در محدوده ۱.۹۵ تا ۱.۹۸ میلیون واحدی یک حمایت امیدوارکنندهای دارد، خاطرنشان کرد: مجموع تمام اخبار نشان میدهد که برای آغاز روند صعودی شاخص باید منتظر سیگنال افزایش حجم و ارزش معاملات خرد باشیم و این مهم تا زمانی که سایه ابهامات از سر بازارسرمایه کم نشود و نقدینگی به گردش نیفتد، به تعویق خواهد افتاد و به عبارتی فعلاً معاملاتی نوسانی و کم حجم را تجربه خواهیم کرد.
نماگرهای بورس درگیر دستکاری و شاخص سازی هستند؟
او در تشریح این مهم که چرا در شرایط نزول، پورتفوی سهامداران بیش از شاخص متحمل زیان میشود و یا در شرایط صعود بالعکس این امر اتفاق میافتد، گفت: این موضوع بحثی است که همواره تحت عنوان شاخصسازی داغ بوده و به طور کلی به باور بسیاری از کارشناسان شاخصکل و هم وزن معیار خوب و منطقی برای سود یا زیان پورتفوی سهامداران به حساب نمیآیند و به اصطلاح به نظر میرسد که این دو نماگر تا حدودی درگیر دستکاری و شاخص سازی هستند و این مساله به خصوص از سال ۹۹ و آن ریزش تاریخی بیشتر توجه سهامداران را به خود جلب کرده اما به طور کلی میتوان اینگونه استدلال کرد که شاخصکل بورس میانگین تغییرات قیمت سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس است؛ ضمن آنکه در فرمول محاسبه شاخصکل بازار سرمایه، شرکتهای بزرگ وزن بیشتری نسبت به شرکتهای کوچک دارند.
این کارشناس بازارسرمایه در نتیجهگیری این موضوع عنوان کرد: شاید رشد به یک اندازهی پورتفوی سهامداران با صعود شاخص یا بالعکس آن، در شرایطی که بسیاری از نمادها فرابورسی یا بازار پایه ای هستند، منطقی نباشد.
بورس نسبت به دلار شرطی است
وی در خصوص تاثیر دلار بر بازارسرمایه گفت: از آنجایی که خواه ناخواه بورس همیشه نسبت به دلار شرطی بوده و عموماً اخبار تاثیرگذار بر نرخ دلار و حتی احتمال ریزش نرخ اسکناس آمریکایی را پیش خور کرده است، به همین سبب معمولاً در شرایط اینچنینی که نرخ دلار حول و حوش اخبار منتشره نوسان میکند، عده ای صبر میکنند تا کسانی که برخلاف آنها صبرشان کم بوده و اصطلاحاً بورس را در چنین شرایطی جای امنی نمیدانند از بازار خارج شده و زمانی که قیمت سهمهای پرپتانسیل و بنیادی به سطح پایین مورد انتظارشان یا به اصطلاح به زیر قیمت رسید، سهم موردنظرشان را با وجود افت و خیزهای کوتاهمدت و میانمدتی که ممکن است داشته باشد، خریداری کنند.
بررسی صنایع پرپتانسیل بورس
او در ادامه نیز بیان کرد: در کل به نظر میرسد که در شرایط این چنینی صنایعی که تخصیص ارز با نرخ ثابت به نفع آنها تمام میشود میتوانند از شرایط فعلی سود ببرند، اگرچه نیاز است که نمادها یک به یک مورد بررسی قرار بگیرند، اما صنایعی چون غذاییها، زراعیها، شویندهها، لاستیکیها، قطعه سازها و ... از جمله صنایعی هستند که معمولاً نیاز به واردات مواد اولیه دارند و اگر نرخ فروششان با تورم افزایش یابد و به اصطلاح اسیر دست سرکوب قیمتی به هر بهانهای نشوند، میتوانند نمادهایی جذاب در دل خود داشته باشند.
حقیقی در پایان توصیه کرد: حواستان به سهمهای کوچک و متوسط پورتفوی خود که جامانده و پتانسیل رشد نیز دارند، باشد.
خبرنگار: نازنین درویشی
نظر شما